BEsparingen

Kosten en besparing HR++ glas

Zijn de kozijnen nog goed? Dan is HR++ glas in de bestaande kozijnen een goede keuze. Als je alle ramen (22 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas, kost dat ongeveer € 3.700. Daar gaat de subsidie nog van af. En wat bespaar je ermee? Stel, je had overal dubbel glas, dan scheelt dat zo’n € 85 tot 210 per jaar aan energiekosten, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. Had je overal nog enkel glas? Dan bespaar je veel meer.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten en besparingen als je HR++ glas in het hele huis plaatst (in bestaande kozijnen). Wil je weten wat triple glas kost en bespaart? Kijk bij Nieuwe kozijnen: triple glas.

Besparing dubbel glas vervangen door HR++ glas
In de tabel zie je wat je bespaart je als je in het hele huis dubbel glas hebt, en dat laat vervangen door HR++ glas.

Soort woning

Besparing gas per jaar (m3)

Besparing per jaar bij gasprijs 3 euro/m3

Besparing per jaar bij gasprijs 1,20euro/m3

Tussenwoning

65 m3

200 euro

80 euro 

Hoekwoning

70 m3

210 euro

85 euro

2-onder-1-kap

80 m3

230 euro

95 euro

Vrijstaand huis

100 m3

300 euro

120 euro

Uitleg tabel

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je nu nog helemaal geen isolatie hebt, dan ga je meer besparen dan waneer je huis al een beetje geïsoleerd is. Hoeveel je gaat besparen hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwlijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet. We gaan uit ban de volgende isolatiewaardes (Rc-waarde): dakisolatie Rc4, vloerisolatie Rc 3,5, spouwisolatie Rc 1,7. Voor HR++ glas i de U-waarde 1,2. De besparingen in euro zijn berekend met 2 gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De gasprijs van 1,20 geldt voor de lange termijn, en is gebaseerd op een prognose voor 2030. De huidige gasprijs is voor veel mensen hoger: 1,50 tot 3,00 euro. Daarna zijn de besparingen op korte termijn (denk aan: komend jaar) hoger. 

Slimme besteding van je geld

De voordelen van isolatieglas merk je meteen: je huis blijft warmer en je voelt minder kou en tocht. Had je nog enkel glas, dan ben je ook af van beslagen ramen en water op de vensterbank. Maar hoe zit het met de financiële voordelen? De kosten betaal je in één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Aantrekkelijk op de lange termijn dus. Milieu Centraal rekende het uit: de winst die je maakt als je enkel glas vervangt door HR++ glas, is vergelijkbaar met een rente van 4,5 procent op je spaarrekening. En niet te vergeten: het is ook goed voor de waarde van je woning en het klimaat.

Subsidies en leningen isolatieglas
Isoleren kost geld. Hoe betaal je de kosten? Er zijn aantrekkelijke subsidies en leningen voor isolatie en andere duurzame maatregelen.

Er is een landelijke subsidie voor isolatie. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, heb je extra voordeel: het bedrag per vierkante meter is dan 2 keer zo hoog. De uitgebreide voorwaarden kun je vinden op Subsidie voor isolatie.

De subsidie voor triple glas is hoger dan voor HR++ glas, maar dan moet je het wel laten plaatsen in een nieuw isolerend kozijn. Maar door de subsidie is er bijna geen prijsverschil met HR++ glas in bestaande kozijnen.

Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie voor isolatie. Check de regelingen in jouw gemeente op Energiesubsidiewijzer.
Ga je een hypotheek afsluiten? Je kan extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Kijk op Extra hypotheekruimte voor energiebesparingEr is ook een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen: de Energiebespaarlening.

Kijk voor het complete overzicht van subsidies en leningen op: Energiesubsidiewijzer.