Brandschilderen


Voor het beschilderen van glas is een speciale verf nodig. Deze heeft een bruinachtige kleur en bestaat uit fijngemalen ijzeroxide en poederglas, vermengd met borax als bindmiddel. Bij verhitting in een glasoven versmelt de verf met het glasoppervlak. Door het gebruik van penselen en kwasten (daskwast, spalter en loper) van verschillende maten en materialen kan een grote variatie aan effecten worden verkregen. Glasschilderen heeft echter als voornaamste doel, het binnenvallende licht zo kunstig mogelijk te doseren.

Schaduwlaag, Het zo kunstig mogelijk weghalen van de grisaillelaag
Schaduwlaag, Het zo kunstig mogelijk weghalen van de grisaillelaag

Brandschilderen is een eeuwenoude techniek waarbij een geschilderde voorstelling op het glas wordt aangebracht. De glasverf op het glas wordt in de oven op temperaturen tussen de 540 en de 680 graden ingebrand. Het is de kunst en de ervaring van de glasschilder om verschillende lagen over elkaar heen te schilderen. Daardoor ontstaan prachtige en zéér realistische voorstellingen. 

Het brandschilderen leent zich dan ook uitstekend, voor het vervaardigen van familiewapens of bijvoorbeeld portretten. 


Brandschilderen is een techniek die wij bij zowel traditionele als moderne ramen gebruiken. 

Voorbeeld

Waarbij de contourlijnen zijn aangebracht met contourverf. 

De haarlijnen, vorm van het gezicht, de mond, neus en ogen.

 

Tevens is de eerste schaduwpartij opgezet met grisailleverf. 

Het resultaat

Waar meerdere schaduwpartijen zijn aangebracht en op de achterzijde van het glas de vlees- en haarkleur.

 

Deze ruitjes zijn meerdere keren gebrand in een glasoven. 

Brandschilderen met zilvergeel glasverf

Zilvergeel oftewel zilver-nitraat wordt meestal aan de onderkant van het brandschilder-ruitje aangebracht. De inbrandtemperatuur ligt tussen de 600-800 celcius.

Brandschilderen met zilvergeel vraagt kennis en veel ervaring, namelijk hoe hoger in temperatuur hoe intensiever het goud gele kleur, maar ook hoe langer je deze temperatuur vasthoudt, hoe intensiever de kleur.

Wij leggen onder in de oven een laagje krijt, het ruitje met de zilvergeelzijde komt in het krijt. Na het branden kan het vervuilde krijt worden afgeschept en weggegooid. Het zilver-nitraat zit verwerkt in bruine leem, tijdens het stoken trekt het zilver in het glas, de leem spoelen wij af.