Reparatie & restauratie


Reparatie op locatie

Reparatie op locatie is alleen mogelijk als het lood nog in goede conditie is en niet al te veel gecorrodeerd.

 

Lood is in het algemeen uitstekend bestand tegen corrosie. Het ontwikkelt in de buitenlucht vrij snel een sterk hechtende en vrijwel onoplosbare oxidatielaag aan de oppervlakte, die een optimale bescherming biedt voor een geruim aantal jaren.

 

Echter na zo'n 40 jaar treedt verdere oxidatie op en het lood wordt dunner en breekbaar. In dergelijke gevallen kunnen wij niet meer op locatie repareren.

 

 

Partiële reparatie

Wanneer het lood te stuk is om gebroken ruitjes plaatselijk te repareren, dient het glas-in-loodpaneel uit de sponning gehaald te worden. 

Het paneel zal dan in het atelier verder worden gerestaureerd.

Waar nodig zal het loodnet worden verwijderd, gebroken glas wordt vervangen en het paneel zal plaatselijk opnieuw in het lood worden gezet. 

 

In veel gevallen nemen wij het paneel  's morgens uit de sponning en plaatsen het gerestaureerde paneel in de namiddag weer terug.

Algehele restauratie

Een glas-in-loodraam gaat afhankelijk van de situering, zo'n 70 tot 80 jaar mee.

Het 'loodweb' is dan niet meer in staat om het glas te dragen én te beschermen.

Het glas-in-loodraam dient dan volledig uit elkaar gehaald te worden,

Na verwijdering van het lood worden de glaasjes gereinigd, gebroken glas vervangen en het geheel wordt weer in nieuw lood gezet.

Na een extra versteviging en het wind en waterdicht maken d.m.v. het inwassen van een kit, wordt het nieuwe paneel teruggeplaatst.  


Gerestaureerde werken