top of page

Restauratie

De levensduur van een glas-in-loodpaneel bedraagt doorgaans zo'n 60 tot 70 jaar. Na deze periode is een paneel vaak toe aan restauratie om de oorspronkelijke kwaliteit en schoonheid te behouden. Er zijn verschillende methoden om glas-in-lood te restaureren, afhankelijk van de staat van het paneel en de wensen van de eigenaar.

Plaatselijke reparatie

Reparatie op locatie is mogelijk als het lood nog in goede conditie verkeert en niet te veel is gecorrodeerd. In dat geval kunnen wij een ruitje ter plekke vervangen zonder dat het gehele paneel verwijderd hoeft te worden.

​

Lood is over het algemeen zeer goed bestand tegen corrosie. In de buitenlucht ontwikkelt het snel een sterk hechtende en vrijwel onoplosbare oxidatielaag, die voor vele jaren optimale bescherming biedt.

​

Na ongeveer 40 jaar begint echter verdere oxidatie op te treden, waardoor het lood dunner en breekbaar wordt. In dergelijke gevallen is reparatie op locatie niet langer mogelijk.

plaatselijk 2.jpg
algeheel.jpg

Algehele restauratie

Een glas-in-loodraam gaat, afhankelijk van de situering, zo'n 70 tot 80 jaar mee. Na verloop van tijd verzwakt het 'loodweb' en is het niet langer in staat om het glas te dragen en te beschermen.

Wanneer dit gebeurt, moet het glas-in-loodraam volledig uit elkaar gehaald worden.

 

Het lood wordt verwijderd, waarna de afzonderlijke glaasjes worden gereinigd en eventueel gebroken glas wordt vervangen.

 

Vervolgens wordt het geheel opnieuw in nieuw lood gezet.

Na het verstevigen van het paneel en het wind- en waterdicht maken door het inwassen van een kit, wordt het vernieuwde paneel teruggeplaatst.

bottom of page